Klaustrodanza

Specially created for Rumori festival 2003 at Paradiso, Amsterdam.

Choreography & cocept: Suzy Blok

Composition & music: Jan-Bas Bollen

KlaustroDanza is een live muziek en dans happening. Op een nieuwe elektronische techno-set van Jan-Bas Bollen maakt Suzy Blok een minimal choreografie voor 5 dansers waarbij de zaal van Paradiso als inspiratie dient voor zowel de muziek als de dans. Ook het lichtontwerp van Alex Brok speelt in KlaustroDanza een belangrijke rol bij de verkenning van de ruimte.

Bollen’s re-mixes en eigen minimale beats beslaan weidse muzikale landschappen met summiere bebouwing. Hij perst zijn pulsen nogal eens  in voor de dance ongebruikelijke maatsoorten (zoals 7/8 en 5/4) maar blijft trouw aan de functie van dansmuziek: het initiëren en stimuleren van ritmische lichaamsbeweging. Het rijke, vaak langzaam transformerende klankmateriaal heeft een uitgesproken digitaal karakter maar roept tegelijkertijd associaties op met historisch werk van de pioniers van de elektronische kunstmuziek.

Uitgangspunten voor de dans zijn de extremen van ruimte, tempo en dynamiek. Beperking van ruimte tegenover weidsheid, robuuste naast subtiele bewegingen. Meervoudige opeenstapeling van coördinatrice bewegingen ten opzichte van heldere simpele lijnen. Strakke en grafische structuren tegenover chaos.

De muziek, de dans, het licht en het publiek samen, geven vorm aan deze verrassende happening, die zich afspeelt in niet gangbare kijk- en luisterrichtingen.

De choreografie wordt uitgevoerd door Kenneth Flak, Kelly Hirina, Guillaume Marie/Reinier Schimmel, Stephanie Pignon en Yukio Tomino.

http://youtu.be/F5Ykiz9UbpA